Postcodes vormen een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven, maar zelden staan we erbij stil hoe ze ontstaan en verder zijn ontwikkeld. Dat iedere postcode in Nederland bestaat uit 4 cijfers, gevolgd door 2 letters, dat weten we inmiddels wel, maar verder blijft het bij velen angstig stil. In Nederland hebben postcodes een boeiende en vooral ook bijzondere geschiedenis, die teruggaat tot de tweede helft van de 20e eeuw. Omdat het best interessant is om eens terug te gaan in de tijd en eigenlijk te kijken hoe postcodes zijn ontstaan en hoe het nu eigenlijk allemaal zit. We kunnen ons namelijk goed voorstellen dat je nog de nodige vragen hebt, vooral omdat je met de combinatie van 4 cijfers, 2 letters en het huisnummer dus exact weet waar iemand woont.
Het postcodesysteem in Nederland
Het concept van postcodes vindt zijn oorsprong in de jaren 50 van de vorige eeuw. Nederland had behoefte aan een gestandaardiseerd systeem om post efficiënt te sorteren en bezorgen. Daarom werd in 1977 besloten om postcodes in te voeren. Het systeem zoals we deze kennen, is dus nog helemaal niet zo heel erg oud. Het Nederlandse postcode systeem zoals we dat vandaag de dag kennen, werd geïntroduceerd in 1978. Het bestaat uit een reeks cijfers en letters die specifieke gebieden identificeren. De eerste Nederlandse postcode was “1234 AB” in het plaatsje Bathmen, maar al snel werden postcodes in het hele land uitgerold. Het Nederlandse postcode systeem is gestructureerd om efficiënte postbezorging te garanderen. De cijfers in de postcode geven de regio aan, terwijl de letters verwijzen naar specifieke straten of delen van een stad. Deze combinatie helpt postsorteerders en bezorgers om post snel en nauwkeurig af te leveren.
Uitbreiding en de digitalisering
Sinds de invoering heeft het Nederlandse postcodesysteem verschillende uitbreidingen en herzieningen ondergaan om aan de veranderende behoeften te voldoen. Nieuwe gebieden werden toegevoegd en sommige postcodegebieden werden aangepast om de groei van bepaalde steden te kunnen bijhouden. Je kunt je wel voorstellen dat wanneer er een volledige wijk wordt bijgebouwd, het wel fijn is dat ze beschikken over een postcode in dezelfde reeks als de rest van de buurt. Inmiddels weten we wel waar we ongeveer moeten zijn als er een postcode wordt genoemd, maar exact is en blijft een lastige natuurlijk. Nu we steeds meer digitaal doen, worden postcodes dus ook gebruikt voor allerlei andere zaken, zoals navigatie en marketingdoeleinden. De kans dat jij wordt aangeschreven wanneer je net in een nieuwe buurt komt wonen, is vrij groot. Daarbij komt ook dat je er bijna niet aan ontkomt om je postcode en huisnummer op te geven, ook in een online casino snelle uitbetaling op je telefoon. Dit is namelijk een soort verificatie, zodat ze weten wie je bent en waar je woont.
De toekomst van postcodes
Hoewel de traditionele postbezorging afneemt door de digitalisering, blijven postcodes een belangrijk hulpmiddel voor tal van sectoren, waaronder logistiek, vastgoed en geografische informatie, zoals het berekenen van de WOZ-waarde en tal van andere praktische noodzakelijke dingen. De toekomst van postcodes zal waarschijnlijk veranderen, net zoals de rest dat ook doet, maar de kans dat we ooit volledig afscheid nemen, is vrij klein. Wat je namelijk vaak ziet, is dat ontzettend veel straten overal in het land worden gebruikt, zoals de ‘schoolstraat’, maar ook straten zoals de ‘hoofdstraat’ etc. Door gebruik te maken van een postcode, zijn deze makkelijk van elkaar te onderscheiden.