De muren van je buren, hoe zijn die afgewerkt?

Trek je in een nieuwbouwcomplex in, dan is het vaak even binnengluren bij de buren. Wie zijn ze? Wat doen ze? En vooral: hoe ziet hún huis er van binnen uit? Bij het betrekken van een nieuwbouwwoning zijn de muren meestal een van de eerste zorgen. Hoe werk je deze nu het beste af? Er zijn verschillende methoden mogelijk, denk aan dunpleister of renovlies. Lees verder en ontdek de beste keuze voor in huis.

Kiezen voor dunpleister?

Dunpleister is een dunne laag pleisterwerk die direct op de muur wordt aangebracht. Deze methode is populair vanwege de strakke en gladde afwerking die het biedt. Dunpleister voor je nieuwbouw is met name enorm praktisch, omdat deze nieuwe muren vaak al redelijk glad zijn. Het aanbrengen van dunpleister is relatief snel en kosteneffectief. Een bijkomend voordeel van dunpleister nieuwbouw is dat het eenvoudig overschilderbaar is, waardoor je – hopelijk na enige tijd pas – gemakkelijk van kleur kunt veranderen.

Kiezen voor stuccen?

Stuccen is een traditionele methode waarbij een dikkere laag pleister op de muur wordt aangebracht. Dit proces zorgt voor een zeer glad en strak resultaat dat ideaal is voor muren met kleine oneffenheden. Hoewel het aanbrengen van stucwerk meer tijd en expertise vereist dan dunpleister, is het eindresultaat vaak duurzamer. Bovendien biedt stucwerk een betere geluidsisolatie en brandwerendheid, wat bijdraagt aan het wooncomfort en de veiligheid in huis. Benieuwd naar de kosten van stucwerk? Lees verder naar het einde van het artikel.

Kiezen voor renovlies?

Renovlies is een vorm van behang die speciaal is ontwikkeld voor het afwerken van muren. Het materiaal is stevig en kan eenvoudig over bestaande muren worden aangebracht, zelfs als deze kleine scheuren of oneffenheden bevatten. Een van de grootste voordelen van renovlies is dat het minder tijdrovend is dan stuccen. Dus, renovlies of stucen? De keuze hangt vaak af van de staat van de muren en het gewenste eindresultaat. Renovlies biedt een snelle en nette oplossing, terwijl stucwerk meer robuustheid en afwerking biedt.

Even vergelijken!

Bij de keuze tussen dunpleister, renovlies of stucen, is het belangrijk om verschillende factoren in overweging te nemen. Dunpleister is ideaal voor gladde muren in een nieuwbouwwoning en biedt een eenvoudige en snelle oplossing. Stuccen daarentegen is geschikt voor muren die meer afwerking nodig hebben en waar duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Renovlies is de perfecte oplossing voor muren met kleine beschadigingen die snel en netjes afgewerkt moeten worden. De uiteindelijke keuze hangt af van persoonlijke voorkeuren, budget en de staat van de muren.

Kosten en duurzaamheid

De kosten en duurzaamheid van de verschillende afwerkingsmethoden variëren aanzienlijk. Renovlies is vaak de goedkoopste optie en biedt een nette afwerking voor een redelijke prijs. Stuccen is duurder, maar levert een zeer duurzaam resultaat dat jarenlang meegaat zonder onderhoud. Dunpleister zit qua kosten tussen renovlies en stucwerk in en biedt een goede balans tussen prijs en duurzaamheid. Het is belangrijk om niet alleen naar de initiële kosten te kijken, maar ook naar de levensduur en onderhoudskosten van de gekozen methode.