Hoe kun je het beste door Italië navigeren?

Heb je binnenkort een vakantie op de planning staan naar Italië, dan is de kans vrij groot dat je al voorzichtig aan het nadenken bent over hoe je er het beste naartoe kunt rijden. Gelukkig is het overgrote deel van de snelweg door Duitsland, maar zal je ook in het land zelf regelmatig met de auto van A naar B moeten rijden. Vooral wanneer je ervoor kiest om met het hele gezin op de camping te gaan staan, is het wel handig dat je je enigszins voorbereid, zodat je ook op de plaats van bestemming de weg weet te vinden. Omdat we ons kunnen voorstellen dat dit best even wennen is, hebben wij een aantal handige tips voor je.

Huur een auto

Stel dat je kiest om naar Bari vakantie te gaan, dan is het logisch dat je met het vliegtuig gaat. Bari is namelijk bijna 2000 kilometer rijden, dus niet heel handig om dit met de auto te doen, mits je natuurlijk alle tijd hebt en twee of drie keer gaat overnachten. Kies je ervoor om met het vliegtuig te gaan, dan is het ons advies om lekker een auto te huren. Het voordeel is allereerst dat je vanaf het vliegveld zelf met je eigen auto naar je verblijf kunt rijden. Kies je voor een georganiseerde rit met de bus, dan is de kans groot dat je er een stuk langer over doet. Daarbij komt ook dat je alle vrijheid hebt en dus ook een keer naar een ander nabijgelegen plaatsje kunt rijden om te kijken wat er daar allemaal te doen is.

Zorg voor een goede navigatie app

Tegenwoordig hebben we allemaal wel een telefoon met internet. Navigeren is vandaag de dag dus eenvoudiger dan ooit. Toch is het wel belangrijk dat je goed kijkt, aangezien net als in Nederland bepaalde regels net even iets anders kunnen zijn dan dat ze op je telefoon worden aangegeven. Stel dat er ergens aan de weg wordt gewerkt en het is een eenrichtingsweg geworden, dan is het niet verstandig hier van de verkeerde kant in te rijden. Zorg er dus voor dat je niet alleen een goede navigatie app gebruikt, maar ook je gezonde verstand gebruikt en goed om je heen kijkt, bijvoorbeeld naar wat andere doen.

Houd rekening met tolwegen en ZTL zones

De mensen die weleens in Italië zijn geweest met de auto, weten als geen ander dat je er tol moet betalen. Dit geldt niet alleen voor wanneer je Italië binnen rijdt, maar ook in het binnenland zelf. Zo betaal je bijvoorbeeld een bepaald bedrag op het moment dat je van Bari naar Gallipoli rijdt. Afhankelijk van de afstand en ook het type voertuig, betaal je dan als het ware een vergoeding om deze weg te mogen gebruiken. Naast de tolwegen is het ook belangrijk om rekening te houden met de zogeheten ZTL zones. Dit zijn zones waar alleen geautoriseerd verkeer is toegestaan. Het is belangrijk om te weten hoe deze werken en eventuele kosten van tevoren te onderzoeken om onaangename verrassingen, zoals een boete te voorkomen.