Zo overbrug jij de enorme afstanden in Noorwegen

Noorwegen, een prachtig land bekend om zijn uitgestrekte landschappen en adembenemende fjorden. Maar deze schoonheid heeft een keerzijde en dat zijn de enorme afstanden tussen verschillende steden en dorpen. Ondanks dat er maar 5 miljoen mensen wonen, is dit land maar liefst 9 keer groter dan Nederland en daar vinden de meesten een ritje van Enschede naar Amsterdam al lang. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit in Noorwegen nog net even een stukje anders is. Omdat we ons kunnen voorstellen dat jij je afvraagt hoe je deze afstanden nu het beste kunt overbruggen, hebben we een aantal handige tips voor je, die je hierbij kunnen helpen.

Ga met de trein

Een van de beste en zo niet de beste manier om deze enorme lange afstanden af te leggen, is per trein. Het spoornetwerk is in Noorwegen namelijk goed ontwikkeld, waardoor het geen enkel probleem is om van de zuidelijke stad Kristiansand naar bijvoorbeeld de hoofdstad Oslo te reizen per trein. Daarbij heeft het als voordeel dat je zelf niet hoeft te rijden en dus ook prima even de ogen dicht kunt doen. Alhoewel je wel langs prachtige stukken natuur komt, is het eigenlijk zonde hier niet van te genieten. Wat we zien, is dat bijvoorbeeld de ‘Bergen Line’ een enorm populaire route is.

De Hurtigruten

Ben je een echte liefhebber van water? Dan is Noorwegen op zichzelf al een prachtig land om naartoe te gaan. Nog mooier wordt het om met de Hurtigruten te gaan. Dit is een postboot die al meer dan 120 jaar passagiers en dus toeristen zoals jij, naar de meest afgelegen plekken van Noorwegen brengt. Zo kun je kiezen voor een tocht langs de bekende fjorden, maar kun je er ook voor kiezen om langs de verschillende steden en dorpen langs de kust te stoppen. Het leuke aan een tocht langs de fjorden, is dat je ook dicht bij het Kristiansand centrum bent, waar je gezellig kunt genieten van een hapje en een drankje op het terras en ook van het mooie uitzicht op verschillende oude gebouwen.

Vliegtuig

Wanneer je haast hebt, is het vliegtuig een goede manier om snel van A naar B te kunnen komen. Zo kun je namelijk gemakkelijk met een van de vele binnenlandse vluchten van de ene naar de andere kant van Noorwegen vliegen, zonder dat je dit enorm veel tijd of geld kost. Wist je namelijk dat de afstand van het noordelijkste puntje van Noorwegen naar het zuidelijkste, zo’n 1800 kilometer is? Deze afstand is vergelijkbaar met de afstand tussen Amsterdam en Madrid bijvoorbeeld.

De auto

In dit lijstje mocht de auto natuurlijk niet ontbreken en dat doen we dan dus ook niet! De auto is voor de meesten toch de grote favoriet. Allereerst omdat je alle vrijheid hebt om te gaan en staan waar je maar wilt en daarnaast ook omdat het een van de goedkopere opties is om jezelf gemakkelijk te kunnen verplaatsen. Vooral wanneer het gaat om de wat kleinere afstanden van tussen de 20 en 50 kilometer, kun je hiervoor beter een auto huren, dan dat je de trein neemt bijvoorbeeld.