Trekt jouw hond aan de riem? Niet met deze tips!

Heb jij er moeite mee om je hond tijdens het wandelen onder controle te houden? Dan is de kans vrij groot dat je dit niet direct vanaf het begin hebt aangepakt. Nu is het echt niet erg dat je hond een keer trekt, maar als die iedere keer gebeurt op het moment dat ze iets zien of ergens naartoe willen, dan is dit niet bepaald prettig. Nu is dit bij een labradoodle pup niet zo’n probleem, maar bij een volwassen hond van 35 kilo of meer natuurlijk wel. Om ervoor te zorgen dat jij je hond beter onder controle weet te houden, hebben wij een aantal tips voor je. Wist je namelijk dat je deze tips relatief eenvoudig kunt toepassen? Dit geldt niet alleen voor een pup, maar ook wanneer je hond al een paar jaar oud is.

Waarom trekt je hond?

Voordat we verdergaan met onze tips, is het eerst belangrijk om te achterhalen waarom je hond trekt. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar is wel degelijk van belang. De meeste honden trekken vaak aan hun riem, omdat ze blij zijn dat ze ergens naartoe willen. Vooral jonge honden willen allerlei dingen ontdekken, dus dan is het ook logisch dat ze ergens naartoe willen rennen. Daarnaast kan het ook zijn dat je hond het niet gewend is om aan de riem te lopen. Stel dat je een Berner Senner hebt en deze altijd los heeft mogen lopen, dan is het een hele verandering voor zowel jou als je hond om deze ineens aangelijnd mee te moeten nemen. Door te achterhalen waarom je hond eigenlijk trekt, zul je merken dat het vinden van de oplossing veel makkelijker is.

Zorg voor de juiste riem

Je zult misschien denken dat het geen verschil maakt, maar een goede riem draagt hier dus wel degelijk aan bij. Kijk naar een riem die niet alleen comfortabel is voor jezelf om vast te houden, maar die ook prettig te dragen is voor je hond. Handig is om bijvoorbeeld te kiezen voor een anti trek tuigje. Deze tuigjes zijn zo ontworpen, dat het gewicht gelijkmatig wordt verdeeld, waardoor het voor je hond een stuk minder prettig wordt om te trekken.

Begin direct met oefenen

Hoe eerder je begint met het trainen van je hond, hoe beter. Vanaf dag één moet je consequent zijn in het aanleren van goede gewoontes aan de riem. Leer je hond om naast je te lopen en beloon hem voor goed gedrag. Het kan handig zijn om gebruik te maken van beloningsmethodes, zoals clickertraining of het geven van snoepjes, om gewenst gedrag aan te moedigen. Wil je weten hoe je dit het beste kunt doen? Dan kun je hier natuurlijk talloze filmpjes over vinden op YouTube bijvoorbeeld. Onze tips, kijk eens naar ‘Martin Gaus’.

Houd vol

Wanneer je hond nog een pup is, zal deze echt niet met een paar weken strak naast je blijven lopen. Wat hierbij vooral belangrijk is, is dat je blijft volhouden. Honden zijn gewoontedieren, net als wij mensen eigenlijk. Door regelmatig te blijven trainen, zul je merken dat je hond na verloop van tijd keurig aan de riem kan lopen en niet meer trekt zoals in het begin. Belangrijk is wel dat je hond niet alleen corrigeert als het even dreigt mis te gaan, maar juist ook weer beloont als ze zich weten te herpakken.